İyi Ahşap Nasıl Anlaşılır?

15-08-2022 02:26
İyi Ahşap Nasıl Anlaşılır?

İyi Ahşap Nasıl Anlaşılır?

Dünyada çok farklı ağaç türleri mevcut. Bu ağaçlardan elde edilen ahşap çeşitleri de buna bağlı olarak oldukça fazla ve kaliteli ahşabı anlamak da bir hayli zordur. Ahşabın kalitesini belirleyen en önemli unsurlar arasında ahşabın sertliği ve yoğunluğu yer alır. Eğer üretici yüksek kalite birinci sınıf kereste kullanıyorsa ahşabın üzerinde boşluk ve çatlak oluşmaz.

Ahşap Nasıl Yapılır?

Ahşap çok yönlü bir malzemedir ve ağaçların ve diğer odunsu bitkilerin gövdelerinde ve köklerinde bulunan gözenekli ve lifli dokudan oluşur. Ahşap esas olarak selüloz, hemiselüloz ve lignin olmak üzere üç polimerik bileşenden oluşur. Ahşabın kuru maddesinin yaklaşık %95'ini oluşturdukları için bu bileşenler önemlidir. Ayrıca ahşabın gücü, Janka sertlik ölçeğini kullanan belirli bir endüstri derecelendirmesine dayanır. derecelendirme sayısı ne kadar yüksekse, bu işlemi gerçekleştirmek için çok fazla güç harcanması gerektiği anlamına gelir, bu da söz konusu ahşap çeşidini son derece güçlü ve dayanıklı hale getirir.


Ahşap Çeşitleri Nelerdir?

Sert ağaç ve yumuşak ağaç olmak üzere temelde iki ağaç türü vardır. Bununla birlikte ağaç türleri daha belirgin düzeyde sınıflandırıldığında çok fazla ağaç çeşidi saymak mümkündür. Yumuşak ağaç türleri genellikle daha ucuzdur ve işlenmesi daha kolaydır. Sert ağaçlar daha pahalı olma eğilimindedir ve genellikle yumuşak ahşap kadar esnek değildirler, ancak daha yoğun olma avantajına sahiptirler, bu da daha uzun süre dayanacakları anlamına gelir. Sert ağaçlar daha çok yüksek kaliteli mobilyalarda, döşemelerde ve uzun ömürlü yapılarda tercih edilir. Sert ağaçlar, ahşapta gözenekler olarak görünen damar adı verilen boru şekilli hücrelere sahiptir. Bu hücreler büyükse, ahşabın dokusu biraz pürüzlü veya açıktır; yüzeyi düzeltmek için bir dolgu maddesi gerekebilir. Hücreler küçükse doku düzgündür; yakın taneli olarak tanımlanan bu ağaçlar dolgu gerektirmez.Yumuşak ağaçların ise damarlı hücreleri yoktur. Tüm ağaçların, her yılın büyüme mevsimi boyunca ortaya çıkan hücrelerden oluşan yıllık büyüme halkaları vardır. Hücrelerin türleri ve düzeni ahşabın nasıl göründüğünü belirler. Beyaz ve soluk sarıdan kırmızı, mor ve siyaha kadar renkler vardır. Ayrıca sert ağaçlar genellikle yumuşak ağaçlardan daha zengin ve daha ince dokulu damarlara sahiptir, ancak tüm renk ve desenlerde zengin damarlar mevcuttur. Çok belirgin desenlere sahip ahşaplar genellikle hafif veya belirsiz desenlere sahip ahşaplardan daha değerlidir ve daha zayıf damarlı ahşaplar genellikle onlara karakter kazandırmak için boyanır. Hangi ahşap daha iyi sorusuna cevap verebilmek için ahşabın özelliklerini iyi bilmek gerekir. Burada en önemli hususlar ahşabın hangi ağaçtan elde edildiği, rengi ve dayanıklılığı olarak karşımıza çıkar.


Ahşap Nerede Kullanılır?

Ahşabın bir çok kullanım ve uygulama alanının olduğu bir gerçek. Öyle ki yüzyıllar boyunca yakıt, inşaat malzemesi, alet ve silah, mobilya ve kağıt yapımında yaygın olarak kullanılmıştır. Bugün ağacın türüne göre kullanım alanları da farklılaşmaktadır. Mesela sakız ağacı ilaç ve kimya sanayinde sıklıkla kullanılır. Bazı ağaç türleri ise mobilya yapımında, yer döşemede ve müzik aleti yapımında tercih ediliyor. Her ahşap türünün belirli kullanımlar için ideal nitelikleri sağlayan özellikleri vardır. Mobilya yapmak için kullanılan bazı ahşap türleri güzelliği, dayanıklılığı ve işlenebilirliği nedeniyle her zaman tercih edilir. Mandu Mobilya kaliteli ahşap kullanımı ve özel tasarımlarıyla öne çıkar. Günümüzde ise sadece yurt içine değil yurt dışına da hizmet veren Mandu Mobilya'nın üretmiş olduğu ahşap ürünleri yıllar boyu rahatlıkla kullanılabilir. Geniş yelpazede ürün seçeneği de sunan Mandu Mobilya'nın birbirinden farklı özgün tasarımlarını hemen inceleyebilir; gönül rahatlığıyla satın alabilirsiniz.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.