Ahşap Nasıl Korunur? Ahşap Koruma Yöntemleri

15-08-2022 02:30
Ahşap Nasıl Korunur? Ahşap Koruma Yöntemleri

Ahşap Nasıl Korunur? Ahşap Koruma Yöntemleri

Ekolojik, yenilenebilir ve sürdürülebilir doğal bir kaynak olan ahşap; dayanıklılığı, yüksek ısı yalıtımı ve geri dönüştürülebilir olması sebebiyle tercih edilir. Ayrıca hafif ve yüksek taşıma gücüne sahip bir malzeme olmasıyla da sıkça kullanılır. Ek olarak ahşabın üzerine yapılan kimyasal işlemler sayesinde tahribatının önlenebilmesi uzun yıllar bu malzemenin kullanılabilmesi anlamına gelir. Ahşap malzeme ile yapılan tasarımlar oldukça çeşitlidir. Örneğin; patili dostlarınıza ahşaptan özel bir yaşam alanı oluşturabileceğiniz gibi dış mekanlara uygun ahşap malzemeli depolama alanları ile de açık alanlarınızda tertip ve düzeni sağlayabilirsiniz. Çürüme ve kurtlanmaya karşı yapılan koruma yöntemleri ile ahşap dış mekan koşullarında uzun yıllar kullanılabilir. Bu yüzden örneğin dış mekanlarda kullanılan çocuklar için piknik masaları nın da ahşap malzemeden seçilmesi uzun ömürlü olması adına önem arz eder. Ahşabın bozulmasına neden olan faktörler arasında ise; bakteri, mantar, kuvvetli asit vb. gibi maddeler yer alır. Ahşap koruma yöntemleri ile ahşap malzeme kalitesi ilk günkü gibi kullanılmaya devam eder. Ahşap koruma yöntemleri; basınç uygulayan ve basınç uygulamayan yöntem olmak üzere 2 şekildedir:

• Basınç uygulanmayan yöntemler: Ahşabın yüzeyine fırça ile koruyucu bir boya, vernik gibi malzemeler sürülür. Bu sürme yöntemidir. ikinci basınç uygulanmayan yöntem ise batırmadır. Batırma yönteminde ise ahşaplar bir çözeltiye batırıp çıkarılarak dış etkenlerden gelebilecek zararlara karşı korunmuş olur.

• Basınç uygulanan yöntem: Emprenye işlemi olarak adlandırılır. Emprenye işlem tankı emprenye maddesi ile doldurularak ahşabın tamamen bu madde ile kaplanması sağlanır. Ahşabın ömrünün uzamasını sağlar.

Dayanıklılığıyla Bilinen Ahşap Sudan Nasıl Korunur?

Ahşap sudan yüzeyine su girişi engellenerek ve yüzeye su iticilik özelliği verilerek korunur. Ahşap malzemesi su ile temasının sürekli olması durumunda fiziksel olarak bozulmaya başlar. Bunu engellemek için nefes aldırmayan ahşap boyası ve vernik ile ahşap yüzeyin dış dünya ile temasının kesilmesi gerekir. Ahşap malzemesinin dayanıklılığı sürekli neme maruz kalması ile bozulmaya uğrar. Nem de beraberinde rutubeti getirerek ahşap üzerinde mantar ve küf gibi biyolojik bozulmalara sebebiyet verir. Her ahşabın kendine özgü yapısı olması sebebiyle ahşap yüzeyine uygun doğru koruyucu ürünlerin seçilmesi önem arz eder. Geniş yüzeyler için su bazlı, nefes alan ürünler kullanılmalıdır. Ahşapta en çok su tutan yerlerden bazıları da kapı ve pencere gibi hareketli yüzeylerdir. Bu yüzeylerde su geçirgenliği en düşük kalın uygulamalar yapılmalıdır. Ahşap yüzeylerde yüksek koruma sağlamak için emprenye işlemi, yüzeye uygun boya ve son işlem olarak da koruyuculuğu sabitleyen vernik uygulaması sırasıyla uygulanmalıdır. Peki ahşap yağmurdan nasıl korunur? Ahşabı yağmurdan korumak için; aynı koruma yöntemlerine ek olarak ahşaba uygun şekilde uygulanan yağlar kullanabilirsiniz.


Geniş Ahşap Ürün Gamı ile Mandu Ürün Çeşitliliği

Dış mekanlarda kullanılacak ürünlerin zorlu hava koşullarına maruz kalınca bozulmayan malzemelerden tercih edilmesi önemlidir. Doğayı çağrıştıran doğal ve dayanıklı bir malzeme olan ahşap ile birbirinden farklı tasarımlara imza atan Mandu; ürün kalitesi ve profesyonel hizmetiyle alanında en iyilerin arasında yer alır. Mandu; ahşap ev, ahşap bahçe mobilyaları , ahşap pet vs. gibi geniş ürün yelpazesine sahip tasarımlarını üstün estetik anlayışı ile müşterisinin beğenisine sunar.

Mandu ürünlerini; sevdiklerinizle birlikte keyfini çıkaracağınız bahçe, teras gibi açık alanlarınızda, çocuklarınızın eğlencelerine farklı bir boyut katacak ahşap oyun evlerinde ve evinizin dekorasyonunu tamamlayacak ahşap aksesuarlarda tercih edebilirsiniz. Estetik tasarımların yanı sıra ürünlerine uyguladığı ekstra işlemler ile uzun yıllar bozulmayan, dayanıklı ürünlere sahip olabilirsiniz. Siz de hayatınıza doğal bir dokunuş katmak ve doğanın huzurunu ayağınıza getirmek için Mandu'yu inceleyebilir, ihtiyacınıza en uygun olanı satın alabilirsiniz.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.